Hoe kan het toch lieve vrouw, dat jij zo onzeker bent in je relatie? Dat je denkt dat er iets mis met je is? Dat je denkt dat je niet goed genoeg bent en voor bevestiging en goedkeuring altijd eerst naar je partner kijkt? Dat je het lastig vindt om beslissingen te nemen zonder hem? Je schuift daarmee je eigen visie steeds meer opzij en je eigen behoeften kun je niet meer voelen.
Wat is de echte oorzaak dat jij zo onzeker bent in je relatie?
Hoe kan het toch dat je bent gaan geloven dat jij minder belangrijk bent dan je partner?
De angst om niet goed genoeg te zijn is een angst die veel mensen kennen. De kern daarvoor ligt altijd in je jeugd.
Misschien heb je van je ouders niet voldoende knuffels gekregen, niet genoeg bevestiging gehad in wie je was, niet genoeg ondersteuning en emotieregulatie op momenten dat je het moeilijk had. Misschien werd je gepest, hadden je ouders ruzie, was er constant spanning in huis of tussen jou en je broers of zussen.
Als er stress is, als er problemen, verdriet, boosheid is bij de mensen om je heen, dan ga je als kind geloven dat het aan jou ligt. Want een kind kan niet onder ogen zien dat de ouders in gebreke blijven, dat de verzorgers niet veilig zijn, dat ze niet in staat zijn om voor jou te zorgen. Dat is te groot voor jou als klein kind om onder ogen te zien. Daarnaast ben je als kind nog niet in staat om heftige emoties te verwerken. Elke keer als je emoties wegdrukt (omdat de situatie dat van je vraagt) moet je een manier vinden om er mee om te gaan; dus ga je de angstige situatie, de stress, het verdriet, op jezelf betrekken.
Als je onzeker bent in je relatie dan heb je onbewust een negatieve conclusie over jezelf getrokken
Dus wanneer je pijnlijke dingen als kind mee maakt en daar onvoldoende in gesteund bent, heb je onbewust de conclusie getrokken dat het je eigen schuld is.
Ze behandelen me slecht dus dan moet er wel iets mis met me zijn.
Ze behandelen me slecht dus dan ben ik blijkbaar slecht.
En dus ga jij jezelf als overlevingsmechanisme vertellen dat je niet goed genoeg bent.
En hierdoor wordt je onzeker.
Dus de kritische stem in je hoofd die je steeds vertelt dat het niet goed genoeg is, die je steeds wijst op al je tekortkomingen, dat is niets anders dan een overlevingsmechanisme. Wanneer je als kind regelmatig lastige situaties hebt meegemaakt waar je erg van geschrokken bent of bang of verdrietig bent geweest en je daar niet de juiste begeleiding bij hebt gekregen. Op dit soort momenten ben je onbewust over jezelf gaan denken dat je niet goed genoeg bent of dat er iets mis is met je.
Zo ontwikkel je een negatieve kernovertuiging over jezelf:
Ik ben niet gewenst, ik ben niet goed genoeg, ik mag er niet zijn zoals ik ben, ik moet mezelf klein maken om liefde te krijgen
Deze kernovertuiging is voor iedereen net anders.
Strategie om de pijn niet te voelen
Je interpreteert situaties in het hier en nu vanuit deze kernovertuiging. Je zet als het ware deze oude bril weer op en interpreteert de situatie alsof je weer een klein meisje bent. Je voelt je niet goed genoeg en dus zeg je niets tijdens een conflict met je partner. Je partner heeft een slechte bui en voor dat je er erg in hebt, probeer je om je zelfafwijzing niet te voelen door je kalm te houden. Want jij gelooft diep van binnen dat het aan jou ligt, en als je nu maar niets zegt of extra lief bent voor je partner dan hoop je dat je alsnog de goedkeuring en liefde krijgt waar je zo naar verlangt. Je wilt een gevoel van afwijzing voorkomen van afwijzing en je zet strategieën in om dat te bewerkstelligen.
Wanneer je de strategieën in je volwassen leven blijft herhalen, kom je er mee in de problemen. Je krijgt bijvoorbeeld een burnout, een depressie of hebt moeite met het aangaan van een gezonde relatie.
De eerste stap naar heling; herkennen van je innerlijke stem
Maar het goede nieuws is dat je er iets aan kunt doen!
Je kunt je bewust worden van de negatieve grammofoonplaat die de hele tijd opstaat in je hoofd. Je kunt observeren wat die stem tegen je zegt. DAT is de eerste stap naar heling. Als je dat kunt horen en je daar van bewust kunt zijn en kunt voelen ”oh, ik ben hier in het hier en nu EN ik hoor aan de zijkant in mijn hoofd zo die plaat draaien” dan kun je er afstand van nemen, en dat deel in jezelf vragen om een stapje terug te doen.
Je wordt de regisseur van je leven en je kunt er voor kiezen om je niet te laten sturen door deze stem.
Wil jij ook leren hoe je je zekerder kunt voelen in je relatie? Hoe je krachtig kunt blijven communiceren ook al verschillen jullie van mening?
Meld je dan HIER aan voor een Lentewandeling. Tijdens dit kennismakingsgesprek maken we een wandeling in het Stadspark van Groningen. Je krijgt helderheid over waar je nu staat en wat er nog nodig is om zelfverzekerder in jouw relatie te staan.
Lees hier wat mijn cliënte Sabrina (36, Accountmanager) er over zegt.
Zij is moeder van twee kinderen en kwam er achter dat ze de behoeften van haar partner té belangrijk had gemaakt.
“Ik realiseer me dat ik hem te veel op een voetstuk heb gezet. Ik ga eerst van hem uit dan dat ik naar mijn eigen behoeftes kijk. Doordat ik zoveel geef en heb gegeven in gezinssituatie, verwacht ik van hem dat hij ook voor mij zorgt.